Een dag plezier
Image default
Buitenshuis

De Ultieme Gids voor Moestuinieren: Van plannen tot planten tot oogsten

Als u graag uw eigen voedsel kweekt, maar weinig ruimte hebt, is een moestuin de perfecte oplossing. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en u kunt er verschillende gewassen in kweken. Een moestuin is ook perfect voor iedereen die moeite heeft om een vaste volkstuin of andere buitenkweekruimte te onderhouden. In een moestuin kun je een aantal van de lekkerste en nuttigste planten kweken, zoals kruiden, sla, aardappelen en tomaten. Er zijn veel manieren waarop u uw moestuin kunt inrichten, afhankelijk van de ruimte die u tot uw beschikking heeft. In deze gids vindt u informatie over welke planten u het beste in uw moestuin kunt kweken, waar u ze het beste kunt planten en hoe u er het meeste uit kunt halen.

Bepaal de plaats voor uw moestuin

De eerste stap bij het aanleggen van uw moestuin is uitzoeken waar u hem wilt hebben. Je moet beslissen of je hem binnen of buiten wilt, en hoe groot de ruimte is die je beschikbaar hebt. Als je weinig ruimte hebt, dan is de beste plek voor je moestuin op de vensterbank in je keuken of woonkamer. Een bloembak is een andere optie als je wat meer ruimte hebt. Als je buiten een moestuin met meer ruimte wilt aanleggen, zoek dan een plek die minstens zes uur zon per dag krijgt en een goede drainage heeft. Het moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn en dicht genoeg bij water, dus een gebied in de buurt van een kraan zou goed werken.

Teel de juiste planten en gewassen

Bij het plannen van uw moestuin moet u altijd rekening houden met de ruimte die u beschikbaar hebt. Het is belangrijk dat u groenten kweekt die zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen, of die snel kunnen worden geoogst en vervolgens opnieuw kunnen worden geplant. Hier zijn enkele planten die goed groeien in een moestuin: Tomaten – Tomaten kunnen worden gekweekt uit zaailingen of uit stekken van een andere plant. Als u zaden gebruikt, zaai ze dan 5-6 weken voor de laatste vorstdatum in uw gebied, en bedek ze met een dunne laag grond van ongeveer 15 cm diep. Maak een frame van palen, touw en gaas en plaats dit over de zaailingen tray om vogels weg te houden. De stekken moeten ongeveer 15 cm diep in de grond worden geplant, met een tussenruimte van minstens 15 cm. Sla – Dit is een gemakkelijke plant om te kweken, want hij zal zelfs goed gedijen als u gewoon wat zaadjes in een willekeurig stukje grond gooit en ze onbeheerd achterlaat. Eens per week tot 10 dagen water geven met een milde mestoplossing en binnen 2-3 maanden zouden ze kleine blaadjes moeten vormen en uiteindelijk eetbare kroppen sla produceren. Aardappelen – Deze kunnen in de meeste grondsoorten worden geteeld, maar de voorkeur gaat uit naar zandleem of kleileem met een goede drainage en beluchting van de grond. Plant aardappelen wanneer er geen gevaar voor vorst meer is, in de meeste gebieden rond april of mei, met een onderlinge afstand van minstens 15 cm. Het aardappelgewas is 6-8 weken na het planten klaar voor de oogst.

Bereid de grond voor

Als u de grond voor uw moestuin voorbereidt, bedenk dan wat u wilt verbouwen. Als u bijvoorbeeld tomaten, pompoenen en paprika’s in uw tuin wilt kweken, kunt u de grond het beste goed gedraineerd maar vochtig houden. Kies ook een plek die minstens zes uur zon per dag krijgt. Als je een kleine of onhandig gevormde tuin hebt, overweeg dan om verhoogde bedden te maken in plaats van dingen in rijen te planten. Verhoogde bedden maken het gemakkelijker om groenten dicht op elkaar te laten groeien, omdat ze niet veel ruimte tussen elkaar nodig hebben. U kunt ook verhoogde bedden gebruiken als u op een hellend stuk grond tuiniert, omdat ze helpen bij de afwatering. Denk ten slotte na over waar de groenten naartoe zullen gaan als ze geoogst zijn. Leg eventueel een extra laag grind op de grond voordat je gaat planten, zodat je onkruid gemakkelijk kunt verwijderen als je je oogst binnenhaalt. Als er niet genoeg ruimte is voor deze stap, zorg er dan voor dat je plant hoe de groenten het hele jaar door zullen rouleren, zodat ze elkaar niet overlappen in één deel van je tuin!

Kies goede windschermen in de tuin

Als uw moestuin dicht bij een drukke weg of een ander lawaaiig gebied ligt, moet u hem misschien tegen de elementen beschermen met een windscherm. Windschermen kunnen zo simpel zijn als een hoge heg rond je moestuin, maar het kunnen ook hogere hekken zijn. Ook zijn er uittrekbare windschermen. Deze kunt u gebruiken als nodig.  U wilt de wind van de planten houden en ze beschermen tegen sterke wind die hun stengels zou kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat u niets te dicht bij uw fruitbomen of andere gevoelige planten plant, die waarschijnlijk door windvlagen worden beschadigd.

https://www.tuincollectie.nl