Een dag plezier
Image default
Buitenshuis

Fruitvariëteiten voor een thuistuin

 

Zelfs als u in een klein appartement woont, is het mogelijk om uw eigen fruit te kweken. Het is gemakkelijk om ruimte te vinden voor een kleine fruitboom of bessenstruik in een eigen tuin. Als u thuis uw eigen fruit wilt kweken, maar niet zeker weet welke soorten het goed doen in uw omgeving, kunt u overwegen om een van deze 10 populairste soorten zelfgekweekt fruit te kweken: Bovendien is het kweken van uw eigen fruit niet alleen leuk, maar ook gezond en kosteneffectief. Lees verder en ontdek de voordelen van het kweken van uw eigen fruit en een aantal top tips voor het kweken van verschillende soorten fruit in uw eigen tuin.

Voordelen van het kweken van je eigen fruit

Enkele van de voordelen van het kweken van je eigen fruit zijn: – Het eten van meer fruit en groenten wordt in verband gebracht met een lager risico op veel ziekten en gezondheidsaandoeningen. – Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van meer fruit en groenten het risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2, sommige vormen van kanker en obesitas verlaagt. – Zelfgekweekt fruit is vaak gezonder dan in de winkel gekochte producten omdat het meestal zonder bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. – U kunt kiezen voor variëteiten die minder gangbaar zijn, maar die bijzonder geschikt zijn voor uw klimaat en bodem. – Zelf geteeld fruit is meestal smaakvoller en voedzamer dan in de winkel gekochte producten. – U kunt genieten van het proces van het verbouwen van uw eigen producten, en ook van de beloning van het eten van iets dat u zelf hebt verbouwd.

Benodigdheden voor het thuis kweken van fruit

– Kies de juiste variëteit. Verschillende fruitvariëteiten zijn geschikt voor verschillende klimaten. Sommige zijn beter geschikt voor koudere of warmere plaatsen, terwijl andere een bepaalde hoeveelheid zon per dag nodig hebben om goed te gedijen. Als u een ras kiest om in uw tuin te kweken, zoek er dan een die goed geschikt is voor uw regio. – Plant in het juiste seizoen. Elke fruitsoort heeft zijn eigen groeiseizoen. Als dit niet hetzelfde is als het groeiseizoen in uw regio, kunt u uw eigen fruit in een kas telen. – Kies de juiste locatie. Elke fruitsoort heeft zijn eigen groeivereisten. Sommige hebben veel zon nodig, terwijl andere een beetje schaduw nodig hebben. Ook de grondsoort is belangrijk. Sommige hebben zandgrond nodig, terwijl andere een leemgrond prefereren. – Bereid de grond voor. Fruit telen in uw tuin is niet zo eenvoudig als een zaadje planten en er het beste van hopen. Vaak is enige voorbereiding van de grond nodig. Dit kan het toevoegen van compost en andere meststoffen omvatten, maar ook het afgraven van de grond tot een bepaalde diepte en het vervangen door nieuwe grond.

In onze Jardinerie Bruxelles hebben we alle materialen die u nodig voor het kweken van fruit. Van zaden, potten tot kweekgrond.

Aardbei

Aardbeien zijn een populaire keuze voor tuiniers die hun eigen fruit willen kweken. Ze zijn gemakkelijk te telen en vergen weinig onderhoud zodra ze zijn geplant. Daarom behoren ze tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit. Aardbeien zijn meerjarige planten, wat betekent dat ze langer dan twee jaar leven. Ze worden vaak geteeld met behulp van een systeem van mounding en worden geoogst in de zomer. Als u in een koeler klimaat woont, kunt u het hele jaar door aardbeiplanten kweken in een overdekte aardbeienbak. Aardbeien zijn niet alleen een gemakkelijk te telen vrucht, ze zijn ook onderhoudsarm en hebben weinig water nodig. Ze kunnen in de meeste grondsoorten worden geteeld en hebben slechts een paar uur zonlicht per dag nodig. Als u echter in een koeler klimaat woont, moeten ze in een kas of binnenshuis worden geteeld. Aardbeienplanten zijn ook relatief gemakkelijk te verplanten en staan in de top 10 van populairste soorten zelfgekweekt fruit.

Bosbes

Bosbessen staan in de top 10 van populairste soorten zelf geteeld fruit. Deze fruitsoort is gemakkelijk te telen, maar heeft een zanderige grond met een hoge zuurgraad nodig. Het is een onderhoudsarme plant die het goed doet in containers en in koelere klimaten vaak binnenshuis wordt geteeld. Bosbessen worden vaak als sierplant gebruikt en kunnen langs een hek of muur worden gekweekt. Bosbessen zijn een meerjarige plant die tot 20 jaar kan leven en onderweg nieuwe planten kan produceren. Ze worden vaak geteeld met behulp van een systeem van mounding en worden geoogst in de zomer. Als u in een koeler klimaat woont, kunt u het hele jaar door bosbessenplanten kweken in een overdekte bosbessenbak. Bosbessen zijn niet alleen een gemakkelijk te telen vrucht, ze zijn ook onderhoudsarm en hebben weinig water nodig. Ze kunnen in de meeste grondsoorten worden geteeld en hebben slechts een paar uur zonlicht per dag nodig. Als u echter in een koeler klimaat woont, moeten ze in een kas of binnenshuis worden geteeld. Bosbessenplanten zijn ook betrekkelijk gemakkelijk te verplanten en behoren tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit.

Druif

Frambozen zijn een van de populairste soorten zelf geteeld fruit omdat ze gemakkelijk te telen zijn en weinig onderhoud vergen. Er zijn veel verschillende soorten frambozenplanten, maar ze kunnen in twee categorieën worden verdeeld: zomerdragende en doordragende. Zomerdragende rassen produceren een grote oogst in één seizoen en stoppen dan met het produceren van fruit. Doordragende rassen produceren elk jaar vruchten, maar in kleinere hoeveelheden. Doordragende rassen zijn geschikter voor teelt in koelere klimaten, omdat ze meerdere maanden kunnen worden geoogst. Als u in een warmer klimaat woont, is een zomerdragende variëteit beter geschikt. De populairste variëteiten van zomerdragende frambozen zijn ‘Heritage’, ‘Dorothy’, en ‘Bouqueret’. De populairste variëteiten van doordragende frambozen zijn ‘Fall Gold’ en ‘Aromel’. Het telen van frambozen is eenvoudig. Ze kunnen in de meeste grondsoorten worden geteeld, maar hebben volle zon en veel water nodig. Ze kunnen worden geteeld in containers in kleinere tuinen of zelfs op een balkon. Frambozen worden vaak uitgeplant met andere planten zoals aardbeien en sla. Ze behoren tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit.

Perzik en nectarine

Perziken en nectarines zijn gemakkelijk te telen en zijn vaak een goede keuze voor mensen met een kleinere tuin. Ze behoren ook tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit. Perziken en nectarines behoren tot de gemakkelijkst te telen fruitsoorten. Ze kunnen in bakken of in de volle grond worden geteeld, en vergen weinig onderhoud als ze eenmaal geplant zijn. Perziken en nectarines worden vaak samen met andere planten zoals sla geteeld, omdat ze goed samen groeien. Perziken en nectarines zijn het best geschikt voor zanderige grond en hebben volle zon nodig om goed te gedijen. Ze worden meestal gekweekt in het zuiden van de V.S. U kunt ze ook binnenshuis kweken in een kas of een binnentuin. Het kweken van perziken en nectarines is gemakkelijk en kan kosteneffectief zijn. Het zijn onderhoudsarme planten die weinig water en meststoffen nodig hebben en weinig of niet hoeven te worden gesnoeid. Ze behoren tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit.

Kers en pruim

Kersen en pruimen worden vaak in tuinen geteeld en staan in de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit. Ze zijn gemakkelijk te telen en worden vaak uitgeplant met andere planten zoals sla en aardbeien. Zowel kersen als pruimen hebben volle zon nodig, maar kunnen ook in een leemachtige bodem worden geteeld. Ze worden vaak in grote containers geteeld en vergen weinig onderhoud als ze eenmaal geplant zijn. Kersen en pruimen worden vaak in grote bakken geteeld en behoren tot de top 10 van populairste variëteiten van zelf geteeld fruit. Dat komt omdat ze gemakkelijk te telen zijn en weinig ruimte in de tuin innemen. Ze zijn ook relatief gemakkelijk te verplanten als ze naar een grotere container moeten worden overgebracht. Ze hebben wel veel water nodig en moeten regelmatig worden gesnoeid.

Conclusie

Als u uw eigen fruit wilt kweken, is er geen betere tijd dan nu. Met het warme weer is het de beste tijd om de meeste soorten te planten. Volg de tips in dit artikel om thuis uw eigen heerlijke fruit te kweken. Kies variëteiten die geschikt zijn voor uw klimaat en uw grond, bereid de grond goed voor en u zult in een mum van tijd kunnen genieten van vers fruit van eigen bodem.

https://www.gardencenterwemmel.be