Een dag plezier
Image default
Modellen

Minder werkuren biedt ultieme ontspanning en maakt je productiever

Minder werkuren biedt ultieme ontspanning en maakt je productiever

Een dag niet werken of deze uren verdelen over meerdere dagen waarop je minder lang werkt en meer tijd hebt voor ontspanning, blijken je creativiteit en productiviteit een boost te geven. Hoe zit dat? 

Of je nu een liever een dagje gaat wandelen, een stad bezoekt of een sport- of muziekevenement, het levert nieuwe ervaringen op en vaak een grote mate van ontspanning. Je laat even de boel de boel. De aktetas dames die je dagelijks met je meedraagt naar kantoor, gaat aan de kant. Je kiest voor een comfortabele vrijetijdsoutfit en je gaat heerlijk de paden op en de lanen in. 

Zo’n dag heb je hard nodig om de volgende dag weer fris en fruitig op kantoor te verschijnen. Toch is er nog een betere manier om je zinnen te verzetten en je creativiteit en productiviteit te vergroten. Dat zit ‘m namelijk in het aantal uren dat je op een dag werkt. 

Er is onderzoek gedaan naar hoeveel uren werken goed voor je is. De uitkomst pleit zeker niet voor acht uur achter elkaar doorwerken. Sterker nog; we zouden veel productiever zijn als we kiezen voor minder uren. Volgens het Australische instituut voor toegepaste economie en sociaal onderzoek in Melbourne kan te veel uren werken behoorlijk wat stress veroorzaken. Met alle gevolgen van dien zoals concentratieproblemen, prikkelbaarheid en vermoeidheid en hoofdpijn. 

25 uur per week werken is meer dan genoeg

Je kunt eigenlijk maar tot een bepaald aantal uren actief en productief zijn. Als je meer uren maakt, werkt dat averechts. Jij en je werkgever schieten er niets mee op. Het Australische onderzoek laat zien dat 25 uren per week werken meer dan genoeg is. 

Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat niet alleen af en toe een dag vrij om iets leuks te gaan doen, zoden aan de dijk zet. Maar dat ook dagelijks minder uren werken en dus tijd vrij maken om bijvoorbeeld te ontspannen en/of te sporten het werken een stuk leuker maakt. Je bent dan bovendien veel productiever. 

Korter werken blijkt gezonder

Wie dagelijks met haar schoudertas dames naar kantoor gaat en een fulltimebaan heeft, doet er goed aan om het aantal uren te minderen en deze over de week te verdelen. Kortere werkdagen en meer vrijetijd blijken gezonder. Daar kleven nog andere voordelen aan. Door de werktijden te wijzigen sta je niet met z’n allen ’s morgens tegelijk in de spits. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook veel stress.

Opbrengst nam met 25 procent toe

We horen je zeggen: En mijn salaris dan? Die zou eigenlijk gewoon moeten kunnen worden uitbetaald zonder daar een mindering op toe te passen. Je bent immers in minder uren meer productief. Dat legt een werkgever geen windeieren. Een voorbeeld: enkele werkgevers in Zweden besloten de werktijden van werknemers te veranderen. Sommigen maakten regelmatig dezelfde fouten vanwege de werkdruk en veel klanten waren ontevreden. Daarom veranderden ze de shift van 7.00 tot 16.00 uur in twee shifts van zes uur met hetzelfde salaris. Vanaf dat moment werd er efficiënter gewerkt en de opbrengst nam met 25 procent toe.

Dus als jij met binnenkort in gesprek gaat met je werkgever, stel jezelf dan productief op. Ga positief en in je beste outfit met je mooiste Nikki laptoptas het gesprek aan overtuig hem of haar van deze theorie. In ruil daarvoor krijg jij meer vrijetijd en hij meer ontspannen en meer productieve werknemers. Daar hebben zowel je werkgever als jij veel plezier van. En niet louter een dagje, maar voor heel lange tijd.