Een dag plezier
Image default
Anders

White noise voor een goede nachtrust

Slaaptekort kan het risico op chronische aandoeningen als diabetes, obesitas en depressie verhogen. Daarom zijn mensen vaak op zoek naar hulpmiddelen, zoals een apparaat met white noise, om beter te slapen of sneller in slaap te vallen. We onderzoeken wat white noise is, hoe het de slaap beïnvloedt en hoe je het in jouw nachtelijke routine kunt opnemen als je er eens naar wilt luisteren.

Wat is white noise?

White noise verwijst naar een geluid dat alle frequenties van het hoorbare geluidsspectrum in gelijke mate bevat. Omdat white noise machines meerdere geluidsbanden omvat, wordt het ook wel breedbandruis genoemd. Anekdotisch wordt white noise vaak vergeleken met de ruis die afkomstig is van een niet-afgestemde radio of televisie.

Onderzoekers hebben jarenlang het effect van white noise op mensen bestudeerd en hebben aanwijzingen gevonden dat het huilen bij baby’s kan verminderen, de werkprestaties kan verbeteren en mogelijk de symptomen van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kan helpen tegengaan. Verschillende studies hebben ook onderzocht hoe wit geluid de slaap bij mensen kan beïnvloeden.

 

Helpt white noise bij het slapen?

Een recente analyse van meerdere onderzoeken naar het effect van white noise op de slaap heeft gemengde resultaten opgeleverd. De auteurs plaatsen vraagtekens bij de kwaliteit van het bestaande bewijs en concluderen dat er meer onderzoek nodig is om white noise als slaapmiddel aan te bevelen. Zij merken ook op dat in sommige gevallen white noise de slaap van een persoon kan verstoren en het gehoor kan aantasten.

Machines die ontworpen zijn om de slaap te bevorderen met behulp van het concept van white noise ontstonden al in de 17e eeuw. Later hebben onderzoekers in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw een white noise machine getest en het effect hiervan op onze slaap. Ze ontdekten dat pasgeboren baby’s sneller in slaap vielen als ze naar white noise luisterden en dat dit van invloed was op de hoeveelheid tijd die volwassenen in verschillende slaapfasen doorbrachten als het de hele nacht werd afgespeeld.

In een recentere studie vielen volwassenen 38% sneller in slaap als ze naar white noise luisterden. Ook uit andere recente studies blijkt dat white noise een positief effect heeft op de slaap. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen of een inherente eigenschap van white noise de slaap verbetert – misschien door het synchroniseren van hersengolven – of dat het geluid vooral helpt door het maskeren van achtergrondlawaai.

Hoe kies je een white noise machine?

Bij het kiezen van een apparaat met white noise zijn er veel factoren die u moet overwegen:

 

  • Machine of App: Een van de eerste beslissingen die je moet nemen als je op zoek bent naar white noise, is of je de voorkeur geeft aan een stand-alone witte-ruismachine of een witte-ruis-app. Een apparaat is meestal groter en duurder, maar het kan ook een betere geluidskwaliteit hebben. Een apparaat is een betere keuze als u liever ver van uw telefoon slaapt. Een app kan handiger zijn als u op reis bent, omdat u dan geen extra apparaten hoeft mee te nemen.

  • Kosten: Overweeg het budget. Sommige white noise apps bieden een gratis of zeer goedkope versie. De prijzen van apparaten met white noise lopen sterk uiteen: de goedkopere apparaten kosten ongeveer 20 dollar en de duurdere meer dan 100 dollar.

  • Geluidskwaliteit: Controleer beoordelingen van de white noise producten die u overweegt om te zien wat andere klanten hebben gezegd over de geluidskwaliteit. white noise machines spelen ofwel een digitale white noise opname af of creëren mechanisch een white noise geluid. Sommige mensen verkiezen het ene type geluid boven het andere. Als u voor een digitale opname kiest, zorg er dan voor dat de fabrikant zegt dat het een schone lus heeft, wat betekent dat het niet duidelijk is wanneer de opname eindigt en opnieuw begint te spelen.

  • Volumeregeling: Het is essentieel dat u het volume van uw white noise machine kunt regelen. Controleer de specificaties van de fabrikant voor het laagste en hoogste beschikbare volume om er zeker van te zijn dat het apparaat aan uw behoeften voldoet.

  • Slaaptimer: De meeste machines met white noise hebben een soort slaaptimer, maar de functionaliteit varieert. Lees de details over hoe de machines die u overweegt de timer-functie te laten regelen. Bij sommige kunt u zelf de tijd instellen, terwijl u bij andere uit vooraf ingestelde tijdsblokken kunt kiezen.

  • Andere geluiden

Als je nog nooit eerder white noise hebt gebruikt om je te helpen slapen, overweeg dan om te kiezen voor een white noise machine of app die ook andere geluidsopties heeft, voor het geval je merkt dat je niet graag in slaap valt met white noise. White noise machines en apps bieden vaak andere breedband geluiden, zoals roze en bruine ruis, naast rustgevende natuur soundscapes.