Een dag plezier
Image default
Anders

Waarom een slaapzak

Er zijn heel wat slaapproducten op de markt. Misschien heb je al gehoord dat een babyslaapzak of -kruipzak een must-have is, dat een cel deken de veiligste optie is, dat een swaddle ideaal is voor je pasgeboren baby, maar misschien weet je niet wat het verschil is en wanneer je de ene boven de andere zou verkiezen.

Hoe babyslaapzakken kunnen helpen bij de slaapovergang

Veel babyslaapzakken hebben een overgangssysteem met ‘vleugels’ waarmee je de armpjes van je baby in fasen kunt overbrengen van in de slaapzak naar buiten de slaapzak. Meestal laat je eerst één armpje uit de slaapzak en daarna beide armpjes als je baby zich heeft aangepast.

Door je baby op deze manier over te laten stappen, kan hij wennen aan het gevoel van zijn armpjes buiten de swaddle, terwijl hij zich nog steeds veilig en geborgen voelt in de slaapzak.

Als jouw baby zich op deze manier veilig en geborgen voelt, is de kans veel kleiner dat hij wakker wordt en troost bij jou zoekt.

Babyslaapzakken

Babyslaapzakken zijn erg populair en worden door de meeste ouders gebruikt. Ze worden ook wel groei zakken of slaapzak baby’s genoemd. Deze zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Ze kunnen gebruikt worden vanaf de geboorte (zolang je baby boven het gewicht is dat op de zak vermeld staat en zijn hoofd niet door het vastgemaakte nekgat past. ) Dit verschilt per merk, dus controleer het alstublieft. Dit is heel belangrijk. Dus als je baby zwaarder is dan dit gewicht, kun je inderdaad een babyslaapzak gebruiken. Het kan echter zijn dat je baby wakker wordt door de schrikreflex. Veel ouders, waaronder ikzelf, doen een paar maanden een draagdoek om en stappen dan over op een slaapzak als de baby toe is aan meer ruimte.

Slaapzakken zijn er in verschillende tog-waarden voor verschillende seizoenen of temperaturen. Je moet de lagen van je baby’s kleding veranderen afhankelijk van de temperatuur van de kamer of kinderkamer. Al deze informatie kan je hier vinden.

Babyslaapzakken zijn veilig omdat er geen gevaar is dat de baby losse dekens over zijn gezicht krijgt. De baby blijft ’s nachts op dezelfde temperatuur. Ze raken niet verstrikt in de spijlen van het bedje, waardoor ze zich kunnen bezeren of wakker kunnen worden.

Sommige ouders gebruiken hun slaapzak voor dutjes en ’s nachts, anderen alleen ’s nachts omdat het in huis overdag warmer kan zijn. Een oplossing is om ze overdag zonder de extra lagen te gebruiken en ze ’s nachts toe te voegen. Of gebruik een cellulaire deken voor dutjes en een slaapzak voor ’s nachts. Baby’s kunnen een slaapzak gebruiken tot ze 3 jaar zijn of wanneer ze naar een bed overschakelen.

 

Hoe lang moet ik een slaapzak gebruiken?

Ik raad aan een slaapzak te gebruiken tot je baby beweeglijker wordt. Zodra ze hun eerste stapjes zetten, kun je overstappen op een babyslaapzak met aparte beentjes om je baby te helpen met zijn mobiliteit en om het comfortabel te hebben terwijl hij slaapt. Deze kun je gebruiken tot je kind zes jaar wordt, als ze dat prettig vinden. Er zijn ook slaapzakken voor de verschillende seizoenen. Voor winter is er een speciale winterslaapzak voor je baby. Ook zo voor de zomer.

https://www.leukerlangerwerken.nl/hoe-kies-je-het-beste-type-slaapzak/