Een dag plezier
Image default
Anders

Inzet belonen: een klein gebaar doet wonderen

We zijn soms net iets teveel geneigd om elkaar te beoordelen op basis van de fouten die we maken en die we elkaar zien maken. Het goede doen ‘hoort nu eenmaal zo’, zo wordt geredeneerd. Toch is het belangrijk om elkaar te belonen wanneer iemand iets goed doet. Of dat nu om werk gaat of om sport, of in je persoonlijke leven.

De psychologie achter het belonen van inzet

Jarenlang hebben leiders, psychologen en psychiaters gedacht dat mensen vooral lui waren en extrinsieke motivatie nodig hadden om iets te doen. Extrinsieke motivatie betekent dat er van buitenaf een impuls gegeven moet worden om iemand aan het werk te zetten. Tegelijkertijd werd ervanuit gegaan dat het toedienen van straffen voor het gewenste gedrag zorgde.

Tegenwoordig zijn wetenschappers veelal een andere mening aan gaan hangen. Mensen presteren juist het beste wanneer ze intrinsiek gemotiveerd worden. Oftewel, wanneer zij zelf denken dat ze goed bezig zijn en iets bijdragen, motiveert dit om door te gaan en inzet te blijven tonen. 

Hoe beloon je inzet?

Wanneer je inzet teveel beloont met spullen of geld, vervalt uiteindelijk de intrinsieke motivatie. Mensen gaan dan presteren op basis van de beloning die er tegenover staat en niet persé meer omdat ze vanuit hun eigen gevoel en overtuigingen in actie komen. Soms kan alleen zeggen dat iemand goed bezig is al voldoende reden zijn om de intrinsieke motivatie te triggeren. Je geeft hiermee immers een boost aan het zelfvertrouwen van die persoon.

Wat als je toch iets wilt geven?

Je kunt ook iets geven, zolang je ervoor zorgt dat de emotionele waarde hoger is dan de materiële waarde. Denk bijvoorbeeld aan geen gepersonaliseerde sleutelhanger met daarop een boodschap met een dankbetuiging voor de ontvanger. Zo geeft je een blijvend aandenken, druk je je waardering uit en geef je de ontvanger een goed gevoel! Zo zie je maar, een klein gebaar doet wonderen!