Een dag plezier
Image default
Anders

Alles wat u moet weten over leververvetting: Symptomen, oorzaken en behandeling

Als u zich onwel voelt en veranderingen aan uw lever opmerkt, is het misschien tijd om naar leververvetting te kijken. Leververvetting is de ophoping van vet in de levercellen en kan worden veroorzaakt door een reeks levensstijl- en gezondheidsfactoren. Het is een aandoening die steeds vaker voorkomt en kan worden behandeld met een combinatie van veranderingen in levensstijl, medicijnen en in sommige gevallen een operatie. In dit artikel bekijken we de leververvetting symptomen, oorzaken en behandeling van leververvetting, zodat u beter geïnformeerd bent over hoe u uw levergezondheid kunt beheren.

 

 

Wat is leververvetting?

Leververvetting is een ziekte waarbij een teveel aan triglyceriden – vetten – zich ophoopt in de lever. Er zijn verschillende andere ziekten die ook leververvetting veroorzaken, waarvan de meeste ook samenhangen met een ongezonde levensstijl. Bij leververvetting raken de levercellen vergroot en verstopt met vet, waardoor ontstekingen en littekens ontstaan. Leververvetting kan worden veroorzaakt door te veel alcoholgebruik, anorexia (abnormaal gebrek aan gewicht en lichaamsmassa), overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde medicijnen.

 

Symptomen van leververvetting

Leververvetting is vaak asymptomatisch. Dit betekent dat u misschien geen symptomen opmerkt. U kunt echter wel een verhoging van uw bloedglucosegehalte en bloeddruk, vage buikpijn en/of ongemak of veranderingen in uw leverfunctietests opmerken. Veel voorkomende symptomen van leververvetting zijn Buikpijn Een verhoging van de bloeddruk, bloedglucosewaarden, of ALT- of AST-waarden, of beide Donkere urine Geelzucht (vergeling van de huid of ogen)

 

Oorzaken van leververvetting

Leververvetting wordt veroorzaakt door een aantal factoren die het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verhogen. Daartoe behoren een ongezonde levensstijl, bepaalde medicijnen en een genetische aanleg. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor leververvetting; de aandoening komt vaker voor bij mensen met overgewicht, ongeacht alcoholgebruik. Ook bepaalde medicijnen houden verband met een verhoogd risico op leververvetting. Het is raadzaam uw medicijngebruik met uw arts te bespreken om er zeker van te zijn dat uw levergezondheid niet wordt aangetast.

 

Diagnose van leververvetting

Leververvetting kan worden vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek om de grootte van uw levercellen te meten. Uw arts kan ook enkele tests uitvoeren om op een abnormale leverfunctie te letten. De arts zal u vragen naar uw gezondheidsgeschiedenis en kan aanvullende tests voorstellen om de oorzaak van leververvetting vast te stellen. Deze kunnen omvatten:

 

Behandeling van leververvetting

Er bestaat geen behandeling voor leververvetting. De aandoening kan worden beheerd met leefstijl- en geneesmiddelentherapie. De behandeling van leververvetting is vooral gericht op beheersing van de ziekte en het stoppen van de voortgang ervan. Er zijn geen veranderingen in de voeding die leververvetting kunnen omkeren. Het is echter wel mogelijk om de mate van leverschade te verminderen en de leverfunctie te verbeteren door veranderingen in levensstijl en het gebruik van medicijnen.

 

Veranderingen in levensstijl voor leververvetting

– Verminder uw alcoholgebruik. Alcohol is een belangrijke oorzaak van leververvetting, vooral bij mensen met overgewicht. – Verminder uw gewicht. Obesitas is een van de belangrijkste oorzaken van leververvetting en kan worden aangepakt door uw voedselinname te verminderen, uw lichaamsbeweging te verhogen en uw vetpercentage te verlagen. – Verminder uw stressniveau. Stress is een bekende risicofactor voor leververvetting. Probeer uw stressniveau te verminderen door voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en uw cafeïne-inname te verminderen. – Verminder uw zoutinname. Een te hoge zoutinname wordt in verband gebracht met leververvetting. Zorg ervoor dat je kaliumrijk voedsel eet. – Verminder uw buikvet. Overmatig lichaamsvet kan bijdragen aan leververvetting. Zorg ervoor dat u ademhalingsoefeningen doet en regelmatig beweegt om uw vetpercentage te helpen verminderen.

 

Medicijnen tegen leververvetting

Alcoholisten wordt aangeraden zich te onthouden van het drinken van alcohol, omdat dit de belangrijkste bron van alcohol in de lever is. Er wordt ook geadviseerd om uw alcoholgebruik geleidelijk te verminderen. Artsen kunnen ook medicijnen aanbevelen om het vetgehalte in de lever te verminderen. De behandeling van leververvetting met medicijnen kan een deel van de schade ongedaan maken en de leverfunctie verbeteren.

 

Chirurgie voor leververvetting

Er bestaat momenteel geen behandeling voor leververvetting. Voor mensen die leververvetting hebben ontwikkeld en willen proberen de schade ongedaan te maken, zijn zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen beschikbaar. Levertransplantatie is een optie voor mensen met een gevorderde leverziekte en een leverziekte in het eindstadium. Dit kan een levensreddende optie zijn voor sommige mensen met een terminale leverziekte die niet in aanmerking komen voor een transplantatie. Levertransplantatie wordt gewoonlijk alleen overwogen bij mensen met ernstige cirrose of gevorderde fibrose, bij wie alle andere behandelingen hebben gefaald en bij wie de ziekte in een eindstadium verkeert.

 

Preventie van leververvetting

De beste preventieve maatregel tegen leververvetting is een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat u geen risico loopt op leververvetting door een gezond gewicht te behouden, voldoende te slapen, evenwichtig te eten, minder alcohol te drinken en een stressvrije levensstijl aan te houden. Een andere manier om leververvetting te voorkomen is om gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat u elke dag voldoende water drinkt. Door uitdroging kan de lever opzwellen en beschadigd raken.

 

Home remedies voor leververvetting

– Honing is een uitstekende bron van mineralen en antioxidanten die leverschade helpen voorkomen. Meng honing met warm water en drink het dagelijks, bij voorkeur ’s ochtends. – Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat leverschade kan helpen voorkomen en behandelen. Zorg ervoor dat u veel voedsel eet dat kurkuma bevat. – Gember is een uitstekend kruid dat ontstekingen kan helpen verminderen en ook schade aan de lever kan helpen voorkomen. Zorg ervoor dat u dagelijks op gembergom kauwt. – Appelciderazijn is een krachtige antioxidant die schade aan de lever helpt voorkomen en behandelen. U kunt het drinken als drank of gebruiken om saladedressing mee te maken. – Amandelen zijn een geweldige bron van vezels en eiwitten die leverschade kunnen helpen voorkomen. U kunt amandelmelk maken of amandelen eten als tussendoortje.

 

Meer informatie over leververvetting

Als u een van de hierboven beschreven tekenen of symptomen ervaart, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Als bij u leververvetting is vastgesteld, is de kans op herstel groter naarmate u eerder met de behandeling begint. Ga voor meer informatie en ondersteuning naar de website van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK).

 

ReviewEND

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van leververvetting en wat u eraan kunt doen. Houd in gedachten dat deze tips bedoeld zijn om te helpen met de aandoening zelf en niet met reeds bestaande problemen. Zoals u ziet, is leververvetting een probleem dat moeilijk te diagnosticeren en te behandelen kan zijn. Met de juiste informatie kun je echter proberen te voorkomen dat de aandoening zich voordoet en ervoor zorgen dat je goed voor je lever zorgt.

https://www.dietistmandybreure.nl